Re-Design of Alice Tully Hall

Alice Tully Hall  02.23.09 f6d066a78f45c80eb8ef9744041c5304

The re-design of Alice Tully Hall is intended to transform the venue from a good multi-purpose hall into a premiere chamber music venue with street identity and upgraded functionality for all performance needs. Tucked under The Juilliard School, the opaque base of Pietro Belluschi’s building is stripped away to reveal the hall’s outer shell. The sloped underside of Juilliard’s expansion serves as the canopy framing the hall, its expanded lobby and box office. A shear one-way cable net glass façade puts the hall on display. The liner of African moabi is tailored around all existing hall features and new programmatic elements to eliminate visual noise and illumination emerges from the wood skin the way a bioluminescent marine organism exudes an internal glow. A percentage of the wood liner is constructed of translucent custom-molded resin panels surfaced in veneer to match and blend seamlessly with the wood, binding the house and stage with light. Like the raising of a chandelier or the parting of a curtain signaling the start of performance, the blush will be part of the performance choreography: a hush will fall in the seconds of transition from distraction to attention when the blushing walls become the first performer.

37c43782f556f2f1d8fe086c26073636 4f466162b3dabb4fea99e050b7f81ca3 b83c3bada8e35339a626bb67b40ec338

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: