The Tondonia Winery Pavillion.

The Rafael López de Heredia Tondonia Winery is one of the oldest and more famous winery in the Spanish region of La Rioja. To celebrate their 125th anniversary they decided to rehabilitate a very old store that the winery founder took to Brussel’s World Fair in 1910 and had been disassembled ever since.

In 2002 current owners (direct descendants of the founder), discovered how beautiful the old store was and decided to built an exterior volume to house the old store. This would become the future wine store and a place where visitors could taste the great wines they produce. This pavillion is only part of all the project that will include three more tasting rooms and a cleaning room. More images and architect’s description after the break.

The adage that from small beginnings many things may grow applies well to this project. The client, famous family bodegas of Rioja came to us with the intention of designing a pavilion to contain an older pavilion. The old pavilion had been found in their outhouses and restored to its original condition. It had been originally commissioned by the great grandfather for the world fair exhibition in 1910. The proprietors of the bodegas had a long succession of adding their built presence to the tradition of the bodegas.

The new pavilion was to be exhibited at the Alimentaria Fair in Barcelona and afterwards relocated to the bodegas at Haro in Rioja. In time the pavilion would be superseded by a new extension of cultural buildings. As such it was a stepping-stone,a bridge between the past,present and future development of the bodegas. For us the starting point was to jump into the future to determine how the present would evolve. We began this project by a series of studies exploring how the bodegas could evolve. Working backwards from these studies the pavilion began to emerge in tandem.

The pavilion would house the past the old pavilion. Made from timber and designed in a fin de scele style the old pavilion became a jewel within a new container. Like a series of Russian dolls the new pavilion itself was to be eventually housed within the new extension at the bodegas. The new pavilion would be just one layer in a larger composition.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: