Posts Tagged ‘ Landscape ’

The Quest for the Absolute – Lonely Superheroes


A personal work about loneliness, introspection, beauty, Nature and Force by Benoit Lapray

Barensfeld Architecture Ramps Hilgard Garden Terrace


barensfeld-hilgard-garden-designboom01

Nestled between neighboring townhouses, the ‘Hilgard Garden’ by San Francisco-based Barensfeld architecture takes advantage of its sloping topography with a series of angular terraces. Located in Berkeley, California, the brief called for an outdoor living and entertaining area, as well as an accessible seating spot at the top of the site. Based on a japanese maple sculpture park, a layered platform structure gently cascades down the steep landscape, referencing outstretched deciduous trees and navigating the change in elevation.

img_10_1398753894_4d8aef7b438e03a324c8bc85296582a1 img_7_1398753894_55da820ad5832692e0c2217d635f54fe img_3_1398753894_6f39a13d825c39cdf8a1bfeb91baa7b3 barensfeld-hilgard-garden-designboom03 barensfeld-hilgard-garden-designboom02 img_4_1398753894_c4614a5e5fc92655624c353e2f2adfac

Santa Parkour


santa-parkour-elite-daily-600x300

Santa Claus will be delivering gifts to children around the world this Christmas on a sleigh guided by reindeer but, in the meantime, one of his U.S. helpers is showing what would happen if jolly ol’ St. Nick went extreme. Ronnie Shalvis, a free-runner, stunt coordinator and parkour trainer from South Jordan, Utah, dressed up in a Santa suit and went to leaps and bounds, literally, to show how Santa Claus gets from roof to roof. Shalvis’ version of Santa travels by parkour, a running discipline that involves jumping, climbing and rolling anywhere and everywhere, making the landscape, in this case rooftops, a personal obstacle course.

Heydar Aliyev Center by Zaha Hadid Architects


01 02 03 04 05 07

Zaha Hadid Architects have designed the Heydar Aliyev Center in Baku, Azerbaijan. The Heydar Aliyev Center hosts a variety of cultural programs, its design is a departure from the rigid and often monumental architecture of the former Soviet Union that is so prevalent in Baku, aspiring instead to express the sensibilities and diversity of Azeri culture. The Center’s design establishes a continuous, fluid relationship between its surrounding plaza and the building’s interior. The plaza, as the ground surface, accessible to all, rises to envelop an equally public interior and define a sequence of event spaces within. Undulations, folds, and inflections modify this surface to create an architectural landscape that performs a multitude of functions: welcoming, embracing, and directing visitors throughout the center; blurring the conventional differentiation between architecture and landscape, interior and exterior. Fluidity in architecture is not new to the region. The continuous calligraphic scripts and patterning of historical Islamic architecture flow from carpets to walls, walls to ceilings, ceilings to domes; establishing seamless relationships and blurring distinctions between architectural elements and the ground they inhabit. The Center’s design relates to this historical understanding of architecture, not through the use of mimicry or a limiting adherence to the iconography of the past, but with a firmly contemporary interpretation.

12 21 23 22 24 28 30 29 08

Foxhead Global Headquarters


f7a38dede3cd5fdd27068ce4187b4091 86a9368809b31b34bb4e1a3190a8bcdf 36375bc2a9e6358741f63a170535fc17 c9cf685c6f0a478bf6471bc978d9f753
The leaders of the motocross apparel company, Fox Head, Inc. approached a company in November 2011, with the goal of relocating their headquarters from Morgan Hill, in Northern California, to Irvine, California. They wanted a space that would inspire their staff and encouraged CWa to challenge preconceptions about how an office space can work and how this warehouse shell could become a cutting edge creative house. The industrial warehouse on Armstrong Avenue in Irvine offered an opportunity of consolidating the company in one open, creative environment. The design solution for the 82,000 sq. ft. space evolved from the desire to create a functional yet playful environment that befits the Fox image. Equally significant was the company’s desire for an open, flexible and collaborative work environment for its employees.
fd5cda94450d5784353729753d75c51c
Traditional urban planning concepts were utilized to provide the architectural frame to foster a community centered around place, interaction and innovation. A Main Street concept, individual task-oriented neighborhoods, park-like landscape elements and circulation-oriented ‘facades’ were each enlisted to create a community unique to the company’s culture. On the exterior, a sculptural addition was proposed to accommodate Fox’s main entrance and provide an identifying landmark. Existing and new infrastructure are exposed and coordinated to enhance the architecture, while the warm palette of reds, oranges and yellows reference the original brand colors of Moto-X Fox while differentiating the ‘monuments’ in the city from the muted background. The resulting ‘city’ is a reflection of the company’s character: an open and creative workplace that fosters interaction between varied groups of specialists.
17c4e33c96f022db2c9f0d9d19aa62c6 666dda8687ce5aef4c9d4996dcec0164 b6b8697a68dd08c151bd010a704b6662 6e33febb416df0cb687ff91f113f9e06 bc230dacf89c647ad17f54fcb073efd2 b80c644f6bdf68b2b2b7f29cfd9c6e40

AIBS House in Ibiza


aibs_house_09 aibs_house_00

Located at an altitude of 159 meters on the rocky island cliffs of Ibiza, Spain, the AIBS House has been designed by Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners to allow the inhabitants to fully appreciate the stunning sunsets and surrounding landscape. All the main living areas feature floor-to-ceiling single frame windows which look out upon the infinity pool and terrace, both of which mimic the cliffs and sea during calm weather and act as a direct contrast during stormy weather. Inside, the 400 sqm space has been sparsely and minimally decorated so as not to draw attention away from untouched countryside.

aibs_house_02 aibs_house_03 aibs_house_04 aibs_house_05 aibs_house_06 aibs_house_07 aibs_house_08

Luxury Songjiang Hotel under Waterfall in China


general

Atkins has won an international competition to design a five-star resort hotel set within a beautiful water-filled quarry in the Songjiang district close to Shanghai in China. Its stunning concept designs inspired by the natural water and landscape features of the quarry captured the imagination of judges to quash competition from two other international firms. The innovative design of 400-bed resort hotel stands two levels higher that the rock face of the 100 meter deep quarry and includes underwater public areas and guestrooms. It will incorporate conference facilities for up to 1,000 people, a banqueting centre, restaurants, cafes and sports facilities. Sustainability is integral to the design ranging from using green roofing for the structures above the ground level to geothermal energy extraction. An aquatic theme runs through the design both visually and functionality. Two underwater levels will house a restaurant and guestrooms facing a ten-meter deep aquarium. The lowest level of the hotel will contain a leisure complex with a swimming pool and water-based sports. An extreme sports centers for activities such as rock climbing and bungee jumping will be cantilevered over the quarry and accessed by special lifts from the water level of the hotel.

04 07 05 06 02 03

Skateboarder’s Self-Portraits Highlight São Paulo’s Architecture


fabianorodrigues3 fabianorodrigues2 fabianorodrigues4 fabianorodrigues5 fabianorodrigues6

Skateboarding expert and photographer Fabiano Rodrigues takes some really interesting self-portraits as he flips and grinds his way through São Paulo on his board. Unlike other action photography self-portraits, though, Rodrigues shares the spotlight with his surrounding setting. The landscape and architecture is as much the subject as he is, if not more so. His anonymous figure is an accessory to the towering structures that cut across the image and fill the frame. With his captivating artistic vision, it’s hard to believe that photography came to Rodrigues as a secondary passion. The Brazilian multi-talented artist first gained interest in photography while skateboarding professionally and posing for other photographers. Eventually his fascination with the medium grew, causing him to take a camera in his own hands and experiment with self-portraits using a Hasselblad camera and remote control. What he’s managed to accomplish since 2010 is a brilliant portfolio full of dramatically monochromatic shots of himself gliding in, around, and across the magnificent architecture of his city.

fabianorodrigues7 fabianorodrigues8 fabianorodrigues9 fabianorodrigues1 fabianorodrigues11 fabianorodrigues12 fabianorodrigues14

Love Letter To The Fog of San Francisco


foto_california_043_San_Francisco

California-based photographer Simon Christen spent two years capturing footage for this four-and-a-half minute video, which he describes as a “love letter to the fog of the San Francisco Bay Area.” Click on the picture below to watch the video.

san-francisco-35-san-francisco-paysages-urbains

Ritz-Carlton Residences in Bangkok


ritzcarlton_bangkok_00

When completed in early 2014, the Ritz-Carlton Residences in Bangkok will stand at over 1,000 ft tall, becoming Thailand’s tallest and most expensive building. Located near the Chongnonsi BTS station between Silom and Sathorn Roads, the building will include 200 residences as well as an outdoor landscaped public plaza, upscale retail center, 24-hour marketplace and a boutique hotel with 150 rooms and a multi-level roof-top bar and restaurant.

ritzcarlton_bangkok_03 ritzcarlton_bangkok_02

OLS House by J. Mayer H. Architects


03 04 01 06 05 07 08

This is the hillside OLS House by J. Mayer H. Architects. With a composition of filleted corners and sweeping curves it is intended to maximize landscape views in an otherwise suburban area. A deep, recessed balcony characterizes the sinuous concrete form and protects the home from solar heat gain thereby continuing an environmentally friendly building system that includes weathered zinc and solar panels. Intended to house a family of four the building’s elevated ground floor is buried into the hillside. The open plan first level contains the gathering spaces: living, dining and kitchen areas are enveloped by floor to ceiling glazing, allowing natural light to bounce off the curved walls. The full-height windows provide unobstructed views of the valley and garden. Upstairs bedrooms and bathrooms are connected to the lower storeys by a large central staircase, its steps surrounded by folded, curved planes. Slats and anti-glare sheeting combine with industrial materials like screed to create an environmentally conscious architecture that at once invites the landscape to its abstracted interior.

09 10 11 12 14 13 15

 

Contemporary JPGN Residence, Brazil


Contemporary-Property-Design-Brazil-10 Contemporary-Property-Design-Brazil-11

Brazilian architectural practice Danilo Matoso Macedo have completed the JPGN project. Completed in 2012, the contemporary property belongs to a young couple in Brasília, Brazil. This contemporary Brazilian property looks onto Lake Paranoá, with the monumental area of the city on the opposite bank. According to the architect: “The contemporary house was almost fully elevated on stilts at the edge of the height permitted by law, allowing the desired view over the roofs of the neighbours. The property belongs to a young couple without children, the basic programme (room, office, bedroom, kitchen and service area) was distributed only at the top level, facilitating rapid paths everyday, more frequent when children are small. The indoors were arranged to prioritise the vision of the landscape, now converted into a central motif of the project – reverence complemented by a ‘panoramic deck’ provisions freely on the cover slab.

Contemporary-Property-Design-Brazil-08 In order to avoid the ceiling topping due to elevation of the main block, the ground floor was treated with staggered landfills. The garage is an intermediate level, along with a service equipped with hoists and installing temporary employee in order to hide the vehicles for users from the balcony above. A small two-bedroom flat was designed for future occupation of stilts, second family life, in which the children would demand more independence – Early prediction of execution by the client in the first moment of the work, providing functional autonomy to the area leisure and allowing its use for any guest. It opens directly to the view the room, the office, and the double bedroom – mediated by a balcony – and indirectly the kitchen connected to the dining room for large sliding panels. The integration between these two environments is enhanced by continuous bench, topped by a set of adjoining cabinets and windows that open yet frontal view of the street.
Contemporary-Property-Design-Brazil-06 Contemporary-Property-Design-Brazil-05 Contemporary-Property-Design-Brazil-04 Contemporary-Property-Design-Brazil-03 Contemporary-Property-Design-Brazil-01

Mysterious Italy by Giuseppe Desideri


01 03 02

These beautiful art photos of Italy. Teacher from Treviso, known as Giuseppe Desideri will show you his native land by a very unusual angle. Mysteriously, sometimes looks like they are in the middle ages.

04 05 06 07 08 10 12 16 14 17 19 20

Fantastic Landscapes by Kokoszkaa


general02

Beautiful photo manipulations was created by Polish artist Barbara Florczyk aka Kokoszkaa. Barbara creates stunning and slightly dramatic landscapes based on her own photography.

07100811SAMSUNG DIGITAL CAMERA0405061503

Luxury Spanish Property by A-Cero Architects


A-cero specifically designed this luxury property to fit in within it`s surrounding environment, and to make full use of the exceptional weather that Spain is renowned for. They used large windows throughout, which allowed the main lounge area to be an open space leading to the landscape garden and swimming pool beyond. The property structure is based on two rectangular volumes, and within these feature clean finishes, high-quality materials and exclusive furniture and fittings which all combine to result in an exceptional living space.

Josh Adamski


Josh Adamski is an English photographer born in 1948. His beautiful pictures of landscape, seas & sunsets, have a certain surreal aura thanks to the artist retouches. This time it is a series of urban buildings in cons-diving and black and white, Urban minimalism.  Check out his work.