Posts Tagged ‘ Garden ’

L’Oasis D’Aboukir Green Wall in Paris


greenwall_paris_00

A five-story block in Paris has become the latest building to have a vertical garden installed. Made with over 7,500 plants, the “green wall” is 25-meters high and was designed by living wall inventor Patrick Blanc. The plant installation is called L’Oasis D’Aboukir (the Oasis of Aboukir) and includes plants from 237 different species, planted in diagonal waves. Planted in the sprint, the plants cover a previously raw concrete facade and add a much-needed splash of life to the surrounding area.

greenwall_paris_04 greenwall_paris_03 greenwall_paris_02

Optical Glass House by Hiroshi Nakamura And NAP


hk_100113_09-630x420 hk_100113_02-630x944 hk_100113_04-630x420 hk_100113_05-630x944 hk_100113_08-630x944 hk_100113_10-630x944This house is sited among tall buildings in downtown Hiroshima, overlooking a street with many passing cars and trams. To obtain privacy and tranquility in these surroundings, we placed a garden and optical glass façade on the street side of the house. The garden is visible from all rooms, and the serene soundless scenery of the passing cars and trams imparts richness to life in the house. Sunlight from the east, refracting through the glass, creates beautiful light patterns. Rain striking the water-basin skylight manifests water patterns on the entrance floor. Filtered light through the garden trees flickers on the living room floor, and a super lightweight curtain of sputter-coated metal dances in the wind. Although located downtown in a city, the house enables residents to enjoy the changing light and city moods, as the day passes, and live in awareness of the changing seasons.

hk_100113_11-630x420 hk_100113_12-630x420 hk_100113_13-630x420 hk_100113_14-630x423 hk_100113_16-630x420 hk_100113_15

OLS House by J. Mayer H. Architects


03 04 01 06 05 07 08

This is the hillside OLS House by J. Mayer H. Architects. With a composition of filleted corners and sweeping curves it is intended to maximize landscape views in an otherwise suburban area. A deep, recessed balcony characterizes the sinuous concrete form and protects the home from solar heat gain thereby continuing an environmentally friendly building system that includes weathered zinc and solar panels. Intended to house a family of four the building’s elevated ground floor is buried into the hillside. The open plan first level contains the gathering spaces: living, dining and kitchen areas are enveloped by floor to ceiling glazing, allowing natural light to bounce off the curved walls. The full-height windows provide unobstructed views of the valley and garden. Upstairs bedrooms and bathrooms are connected to the lower storeys by a large central staircase, its steps surrounded by folded, curved planes. Slats and anti-glare sheeting combine with industrial materials like screed to create an environmentally conscious architecture that at once invites the landscape to its abstracted interior.

09 10 11 12 14 13 15

 

The Stunning Courtyard House, Gujrat, India


Contemporary-Interior-Design-Property-Gujrat-India-00 Contemporary-Interior-Design-Property-Gujrat-India-17 Contemporary-Interior-Design-Property-Gujrat-India-16 Contemporary-Interior-Design-Property-Gujrat-India-15 Contemporary-Interior-Design-Property-Gujrat-India-14-910x910

Ahmedabad-based (India) design practice Hiren Patel Architects have completed The Courtyard House project. Completed in 2012, the stunning property resides in Ahmedabad, Gujrat, India. The Courtyard House was designed with a grid of 7’x7’. The house has been designed in such a way that all living spaces and passages face the  garden, which was also the main design concept, thus creating a central courtyard which holds the reflection pool making it a major design element. This also makes the design an introvert one, leaving the garden at the back of the property but still visible and accessible from all the rooms of the contemporary Indian house.

Contemporary-Interior-Design-Property-Gujrat-India-13 Contemporary-Interior-Design-Property-Gujrat-India-11 Contemporary-Interior-Design-Property-Gujrat-India-09

The formal living room comes first along with two bedrooms followed by a 9in wide passage parallel to the central courtyard and reflection pool. The passage ends with the dining and family room. This area is is utilised to its maximum, thus has a big verandah on all three sides, which adds the value to the north side garden. This luxury Indian property has a large size of openings and skylight to allow ample amount of light to flood the rooms throughout the day. It is also a crucial feature in Ahmedabad climate. Light is essential but not scorching heat. Screens and deep verandah protect these huge openings from the harsh sun. Verandahs also become wonderful outdoors spaces during relatively cool evenings and mornings. The contemporary Indian property is made of RCC roof structures covered with wood. Also verandah and upper rooms are covered with wood. Floors are covered with natural marble stone and wooden planks. Custom designed doors and windows are made of wood and laminated glass.

Contemporary-Interior-Design-Property-Gujrat-India-08 Contemporary-Interior-Design-Property-Gujrat-India-07-910x910 Contemporary-Interior-Design-Property-Gujrat-India-05 Contemporary-Interior-Design-Property-Gujrat-India-04 Contemporary-Interior-Design-Property-Gujrat-India-03

The Aura Lamp.


The latest in a trend of garden & light combinations, the Aura lamp is an experiment in interactive objects that combines nature, water & light in a unique design that strengthens the bond between object & user by changing color with a simple touch of the plant’s leaves. The system uses an aluminum base with LED RGB modules that shine through the glass container. By touching the plant the user grounds the system & activates color changes, power & light intensity.

Natrual Stone Sinks.


Yesterday I got a look at these original natural stone bathroom sinks that look appealing and genuine. Even though their color differs from one model to another, their essence is the same: raw natural beauty.  It may sound like a cliche, but can you think of a more elegant way to bring nature inside your bathroom? This type of stone sink would go great in a minimalist interior, complimented by various wood features.

The Silent Rock Combs The Garden.


Man, everyone knows you’ve got to rake the sand yourself. What? Unless you’re from the Roomba generation of Buddhist monks. Then you’ve got to get yourself affiliated with the Studio FRST crew. They’ll whip you up a set of “Jardin Impatient” or what I’d call Auto Sand Gardeners. You’ll never have to pull sand to be at peace again! What a relief.  Time for a nice sit. 

Getting Back To Nature.


We will never tire of the positive effects of nature. Its calming, soothing and inspiring influence will never go out of style. The more we rush, the more time we spend indoors staring at our screens and devices, the more urban our lifestyles become, the more we crave and need time away from it all.  Nothing represents that point better than this photo collection.

The Acadia Tree Tower.


The Acadia Tree tower allows for an exciting high rise that is both monumental in scale and look and has a small footprint on the city below. Three long legs rise high and support a complex of living and commercial spaces on top. The legs themselves have many functions: they house office spaces, the are the location of elevators that whisk people to the tower’s top, and they have plants growing in a middle groove, bringing living foliage to the whole length of the tower, culminating in plentiful green space on the complex that rests on top of the pillars.  The relaxing, green area perched on the three legs is meant to resemble a bird’s nest, providing secure housing, protection and respite. With expanses of grass, trees and even swimming pools, residents living in apartments on this tower enjoy leafy environs and fantastic views. Each apartment even has its own large, landscaped terrace. Also located on top are a hotel, a spa, sports areas, solar panels and tanks to store rainwater. These accommodations provide instant customers for the shopping, entertainment and employment facilities on the buidling’s ground level.  Design by Czech architect Petr Pospisil.